Forsøg 1: Fremstilling af sliksmag
Formål:
Formålet med forsøget at vi skal neutralisere basen ammoniakvand med fortyndet saltsyre og undersøge hvilket salt man får ud af det.
Materialer:
Bægerglas
Måleglas 10 ml
Glasspatel
Plastske
Tragt
Filtrérparpir
Porcelænskål
Digeltang
Trefod
Keramiknet
Gasbrænder
Tændstikker
Dråbeflaske med BTB-indikator
Fortyndet saltsyre HCL, 4 M
Fortyndet ammoniakvand NH4OH, 2 M
Trækulpulver
Fremgangsmåde:
Resultat/konklusion:
I slutningen af forsøget har vi dannet det salt som hedder ammonium-chlorid NH4CL, også kendt i dagligdagen som salmiak, og bruges som smagstof i lakrids.
Teori:
Når man blander en syre og en base og koger lat vandet væk dannes der altid et salt, i dette tilfælde NH4CL. Dette betyder at reaktionen bliver neutral.
Formålet med forsøget at vi skal neutralisere basen ammoniakvand med fortyndet saltsyre og undersøge hvilket salt man får ud af det.
Materialer:
Bægerglas
Måleglas 10 ml
Glasspatel
Plastske
Tragt
Filtrérparpir
Porcelænskål
Digeltang
Trefod
Keramiknet
Gasbrænder
Tændstikker
Dråbeflaske med BTB-indikator
Fortyndet saltsyre HCL, 4 M
Fortyndet ammoniakvand NH4OH, 2 M
Trækulpulver
Fremgangsmåde:
- Afmål 10 ml ammoniakvand og hæld det i et rent bægerglas
- Tilsæt 10-20 dråber BTB-indikater og rør rundt
- Skyl derefter måleglasset og fyld det op med fortyndet saltsyre indtil det rammer neutralpunktet
- For at fjerne BTB-indikatoren skal man tilsætte en halv teskefuld kulpulver og rør rundt
- filtrér væsken og hæld det over i en ren porcelænsskål
- Anbring porcelænsskålen på en trefod med keramiknet og kog vandet væk. Sluk i samme øjeblik skålen er kogt tør
- Når skålen er afkølet kan du smage på et lille korn (smagte af lakrids)
Resultat/konklusion:
I slutningen af forsøget har vi dannet det salt som hedder ammonium-chlorid NH4CL, også kendt i dagligdagen som salmiak, og bruges som smagstof i lakrids.
Teori:
Når man blander en syre og en base og koger lat vandet væk dannes der altid et salt, i dette tilfælde NH4CL. Dette betyder at reaktionen bliver neutral.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar