Salte og ioner

Forsøg 1: Fremstilling af sliksmag 

Formål: 
Formålet med forsøget at vi skal neutralisere basen ammoniakvand med fortyndet saltsyre og undersøge hvilket salt man får ud af det.

Materialer:
Bægerglas
Måleglas 10 ml
Glasspatel
Plastske
Tragt
Filtrérparpir
Porcelænskål
Digeltang
Trefod
Keramiknet
Gasbrænder
Tændstikker
Dråbeflaske med BTB-indikator
Fortyndet saltsyre HCL, 4 M
Fortyndet ammoniakvand NH4OH, 2 M
Trækulpulver

Fremgangsmåde:

  • Afmål 10 ml ammoniakvand og hæld det i et rent bægerglas
  • Tilsæt 10-20 dråber BTB-indikater og rør rundt
  • Skyl derefter måleglasset og fyld det op med fortyndet saltsyre indtil det rammer neutralpunktet
  • For at fjerne BTB-indikatoren skal man tilsætte en halv teskefuld kulpulver og rør rundt
  • filtrér væsken og hæld det over i en ren porcelænsskål 
  • Anbring porcelænsskålen på en trefod med keramiknet og kog vandet væk. Sluk i samme øjeblik skålen er kogt tør
  • Når skålen er afkølet kan du smage på et lille korn (smagte af lakrids)


Resultat/konklusion:
I slutningen af forsøget har vi dannet det salt som hedder ammonium-chlorid NH4CL, også kendt i dagligdagen som salmiak, og bruges som smagstof i lakrids.

Teori: 
Når man blander en syre og en base og koger lat vandet væk dannes der altid et salt, i dette tilfælde NH4CL. Dette betyder at reaktionen bliver neutral.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar